- Aangesloten bij NIP, NFG en RBCZ
- Behandeling gedeeltelijk vergoed
- Ruime ervaring als psycholoog
- Praktijk in Ridderkerk
Af en toe bang zijn is gezond. Het is een reactie die ons waarschuwt voor gevaar en helpt om oplettend en voorzichtig te zijn . Maar wat als je vaak bang bent, ook op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is? Als angst je leven gaat beheersen?
Misschien is er dan sprake van een angststoornis. Angststoornissen kunnen heel verschillend zijn. Er kan sprake zijn van een angst voor een specifiek onderwerp of situatie. Dan spreken we van een fobie. Soms is er sprake van angst die terug komt in veel verschillende situaties. Vaak gaat dit gepaard met veel piekergedachten.
Angst kan ook gepaard gaan met steeds terugkerende handelingen. Deze handelingen zorgen als het ware dat de angst beheersbaar blijft, maar deze terugkerende dwanghandelingen kunnen heel beperkend zijn.
Bij een paniekstoornis heb je regelmatig last van plotseling opkomende paniekaanvallen. Er is tijdens zo’n aanval sprake van uiteenlopende lichamelijke klachten. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, het klamme zweet breekt je uit en allerlei angstige gedachten gaan door je hoofd. Deze gevoelens kunnen erg heftig zijn.
Als je al eens eerder een paniekaanval hebt gehad, dan ga je het liefst situaties uit de weg die aanleiding vormen tot een aanval. Je ontloopt situaties waarvan je denkt dat er geen uitweg is of waar geen hulp voor handen is.
De behandeling van angststoornissen bestaat voornamelijk uit cognitieve gedragstherapie (CGT). Hierbij worden bepaalde gedachten en gedragingen uitgedaagd die aanleiding vormen tot de angst en /of dwang. Dit wordt aangevuld met een vorm van exposure (blootstelling) aan de angsttrigger door middel van EMDR of in gedachte.